Supervisie

Supervisie is een bijscholing op het professioneel handelen. Door supervisie werk je aan de (door)ontwikkeling  van jouw reflectief vermogen en je professionele identiteit.
Supervisie is als bijscholing ontwikkelt voor beroepen waar je persoonlijkheid een deel uit maakt van je beroep. Bijvoorbeeld: verpleegkundigen, docenten, teamleiders, hulpverleners, ontwikkelingswerkers, voorgangers.

De winst van supervisie is dat jij met meer bewustzijn en ontspanning in je werk kunt zijn. Supevisie kan zowel individueel als in een groep plaatsvinden. In overleg kun je kiezen wat bij je past. Individuele Supervisie duurt gemiddelt 10 sessies van een uur. Groepssupervisie duurt gemiddelt 10 sessies van anderhalf uur.


Coaching: is een actieve begeleidingsvorm om inzicht te krijgen in jezelf. Wat wil je met je leven? Welke kwaliteiten heb je en wil je misschien weer ‘herontdekken’. Maar het is ook de moeite waard om te ontdekken wat je valkuilen zijn. Bijvoorbeeld: je bent zorgzaam maar weet niet goed hoe je de verantwoordelijkheid bij een ander kunt laten. Coaching is leuk. Ik zal veel contact met je hebben en met je meekijken.
Wil jij actief werken aan je eigen ontwikkeling, dan is coaching mogelijk iets voor je. 

(Contextuele coaching). In maximaal 5 sessies onderzoek je de dynamiek van jouw vraag waarbij we aandacht besteden aan de onderliggende dynamiek. 
Contextuele coaching gaat er vanuit dat je altijd verbonden bent met anderen, je gezin van herkomst en met de generaties voor je. Daar liggen mooie ervaringen en soms ook moeilijke momenten en onuitgesproken verwachtingen. Deze ervaringen nemen we mee in ons leven en hebben invloed op onze stijl van denken en leven. Door aandacht te geven wat voor jou belangrijk is krijgt je zelfvertrouwen en het vertrouwen in je relaties weer ruimte om te groeien.

 

Je bent welkom om je aan te melden.

 



Thema -gerichte intervisie: Dit is een boeiende en leuke manier van intervisie om met je collega’s of andere professionals van gedachten te wisselen. Per keer onderzoek je vanuit een methodisch thema je inzichten, kennis en werkstijlen. De methodische thema’s stellen we in overleg samen.

Voorbeelden van een methodische thema zijn: systeemdenken, overdracht/tegenoverdracht, de eigen geschiedenis en hulpverlening, hoe denk ik over rouw, enz.
Deze vorm van intervisie kan zowel in bestaande teams als in samengestelde groepen aangevraagd worden.

Teamtraining: Wie ben ik in mijn werk en hoe kan ik vanuit mijn professie, met mijn collega/team, in gesprek over de inhoud van ons vak.  Wat is de kracht van ons team en hoe kunnen we deze optimaal gebruiken. Bij deze teamtraining werken we toe naar een zelfwerkzaamteam waar intervisie een onderdeel van is.